انواع لوازم مصرفی و لوازم یدکی های دستگاه برش CNC لیزر
ژوئن 16, 2022اجزای تشکیل دهنده دستگاه برش CNC پلاسما
جولای 6, 2022در این محتوا می خواهیم به بررسی اجزای تشکیل دهنده دستگاه های مختلف برش از جمله واترجت بپردازیم. همچنین کاربرد و قابلیت های هر یک از اجزای تشکیل دهنده این نوع دستگاه برش را بیان می کنیم. علاوه بر این با نکات مهم در انتخاب این نوع برش، مزایا و کاربردهای مختلف، قیمت و اصول کار با دستگاه های مختلف آن آشنا می شویم. لذا افراد می توانند برای آشنایی بیشتر با برش واترجت در ادامه با ما همراه باشند.
برش واترجت چیست؟؟
روش برشکاری با استفاده از جریان پر فشار آب را برشکاری واترجت می گویند. به عبارت دیگر تکنولوژی برشکاری که توسط جریانی پر فشار انجام شود، واترجت نامیده می شود. معمولاً برای تسهیل برشکاری و تمیز کردن سطوح مقطع های مختلف از این فرآیند برشی استفاده می کنند. به عنوان مثال برش کاران و افراد برای برشکاری مقطع های مد نظر خود از آب پر فشار با سرعت پوشش بسیار بالا بهره مند می شوند و سطح مقاطع را با استفاده از مواد ساینده تمیز و سپس برش می دهند.
این روش برش واترجت به دلیل برخورداری از گسترش و پیشرفت بسیار بالا به کمک متخصصین آمده است. همچنین می توان گفت برای تولید بهتر در صنعت های مختلف توسط متخصصین مورد استفاده قرار می گیرد. معمولاً دستگاه های برشکاری واترجت در انواع مختلفی طراحی شده اند که هر یک از آن ها دارای اجزای تشکیل دهنده متنوع می باشند. بنابراین افراد می بایستی با توجه به مقطع های مد نظر از میان انواع مختلف دستگاه های واترجت، مناسب ترین گزینه را انتخاب کنند. چرا که برشکاری با کیفیت بسیار بالا و مناسب تری انجام می شود.
معرفی دستگاه واتر جت:
همچنین آن ها می بایستی اجزای تشکیل دهنده دستگاه برش واترجت را در نظر بگیرند. چرا که جنس و کیفیت اجزای تشکیل دهنده می تواند در عملکرد و کارایی مناسب تر برش نقش بسیاری داشته باشد. این نوع برش بر اساس قواعد و اصولCNC کار می کند. یعنی دستگاه هایی که دارای سیستم کنترل عدد هستند از طریق کامپیوتر کار می کنند و به برشکاری مواد و مقطع های مختلف می پردازند. انجام برشکاری با استفاده از دستگاه های واترجت به گونه ای است که آب پر فشار با پوشش بسیار بالا وارد نازل های کم قطر می شود. سپس مواد ساینده به آن افزوده می شود. پس از مخلوط آب و مواد ساینده طرح مورد نظر بر روی قطعه برش داده می شود.
اجزا و قطعات تشکیل دهنده دستگاه واترجت:
واترجت از جمله روش های برشکاری است که کاربرد و مزایای گسترده در صنعت های مختلف دارد. بنابراین می توان گفت این نوع برش فراتر و پیچیده تر از آب پر فشار و مواد ساینده می باشد. همچنین بیان این نکته که از اجزا و قطعات تشکیل دهنده دستگاه واترجت از برترین و اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده این دستگاه هستند، ضروری و لازم می باشد.
لذا در ادامه اجزای تشکیل دهنده دستگاه واترجت را بیان می کنیم:
- نازل برش: این قطعه دستگاه واترجت دارای بریدگی های زاویه دار می باشد و چند محوره است. بنابراین پس از انجام کارهای اصلی و لازم برش توسط سیستم کنترل کننده دستگاه واترجت، ادامه برش را نازل برش اجرا می کند. معمولاً از این قطعه برای برش دقیق و عمودی مقطع ها و همچنین حرکت های خودکار دستگاه استفاده می کنند.
- سیستم کنترل دستگاه واترجت: سیستم کنترل دستگاه واترجت از رایانه و یا کامپیوتر شخصی برخوردار می باشد که توانمندی نصب برنامه های واترجت را دارد. برای انجام برشکاری، ابتدا تمامی برنامه ها روی این سیستم نصب می شوند. سپس طرح اصلی جهت برش و یا سایش در این سیستم برنامه ریزی می شود.
- مخزن ساینده: مخزن ساینده به دلیل طراحی هوشمند و با کیفیتی که دارد، میزان فشار ریز ساینده را هنگام ورود کنترل می کند. همچنین به عنوان مخزن موقت برای عبور مواد و ریز ساینده ها عمل می کند.
- پمپ آب واترجت: پمپ آب واترجت بر اساس میزان فشاری که سیستم های هوشمند و کنترل کننده واترجت برنامه ریزی و طراحی کرده اند، وظیفه پمپاژ آب با فشار معین شده را به عهده دارد.
- پمپ محافظ واترجت: این نوع پمپ همان طور که از نامش پیدا است، جهت محافظت و کنترل فشار انرژی واترجت عمل می کند. به عبارت دیگر مخزن و پمپ محافظ واترجت پس از برش مقطع ها انرژی اضافی آن ها را کنترل و مهار می کند.
مزایای برشکاری با دستگاه واترجت:
یکی از اصلی ترین و مهم ترین مزایای برشکاری با دستگاه واترجت، برش انواع مواد و مقطع ها با هر نوع سختی می باشد. همچنین واترجت به دلیل ماهیت سردی که دارد می تواند مواد را بدون تغییر ساختار آن ها برش دهد. به عبارت دیگر واترجت بدون وارد کردن جریان حرارتی به فلز و مواد می تواند آن ها را با هر نوع سوختی برش دهد. یکی دیگر از مزایای این نوع برش علاوه بر عدم وجود جریان حرارتی، عدم وارد کردن تنش به مواد و فلزات می باشد. لذا قابلیت و مزایای برشکاری با دستگاه واترجت را نمی توان نادیده گرفت.
از دیگر فواید و مزایای این روش برش می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- نصب سریع با برنامه ریزی مناسب: در برش با واترجت قطعه روی میز قرار می گیرد و توسط نازل برش طرح مورد نظر برش داده می شود.
- منعطف بودن: واترجت با توجه به توانمندی بسیار بالا و منعطف بودن می تواند طرح های مورد نظر مشتریان را در زوایای مختلف از جمله زوایای سخت و سنگین برش دهد.
- مقرون به صرفه بودن : معمولا دستگاه های برش با واترجت نسبت به دیگر دستگاه برش لیزری مناسب تر هستند. بنابراین مقرون به صرفه بودن سبب اقبال این دستگاه از سوی تولید کنندگان و مصرف کنندگان شده است.
- ایمنی بسیار بالا: کوچک ترین نشتی در کنترل فشار آب در برشکاری با واترجت سبب افتان فشار به سطوح ایمن می شود. به همین منظور واترجت ها از ایمنی بسیار بالایی برخوردار هستند. همچنین افراد و اپراتورها می توانند با رعایت قوانین و اصول برشکاری از دستگاه واترجت به خوبی استفاده کنند. چرا که آب هیچ گونه خطری ندارد و مواد ساینده نیز غیر سمی هستند.
- برشکاری سرد: یکی از مهم ترین مزایای برش با واترجت برشکاری سرد است. چرا که گرما ایجاد نمی کند و هیچ گونه جریان حرارتی به مواد وارد نمی شود. به همین منظور می تواند به راحتی طرح های مد نظر را روی قطعه و فلزات برش دهد.
سرعت، کیفیت و دقت برش واترجت:
مسلماً سرعت برش با استفاده از واترجت بر اساس عوامل مختلفی افزایش و کاهش پیدا می کند. به عبارت دیگر می توان گفت سرعت این برش با چهار عامل رابطه عکس دارد که این عوامل عبارت اند از : سختی ماده، ضخامت ماده، کیفیت لب های مقطع و مواد، پیچیده بودن طرح و سختی آن. پس سرعت برش با استفاده از دستگاه واترجت با افزایش هر یک از عواملی که بیان کردیم، کاهش پیدا می کند.
دقت برش بسیار بالا است که می توان گفت حدوداً ۱/۰ میلی متر است. علاوه بر این عرض برش نیز یک میلی متر می باشد که این اندازه بر اساس استانداردهای برشکاری در نظر گرفته شده است. در برش با استفاده از واترجت به دلیل حرکت آب و مواد ساینده روی سطح مواد و فلزات، با افزایش سرعت، شیار های ظریفی ایجاد می شود. به عبارت دیگر با افزایش سرعت در لبه های مواد و مقطع ها شیار های ظریف ایجاد می شود. پس می توان گفت میان سرعت برش و کیفیت لبه ها رابطه مستقیم وجود دارد. یعنی هر چه قدر سرعت برش با استفاده از دستگاه واترجت کمتر شود، کیفیت لبه ها بیشتر خواهد شد و بالعکس.
کاربردهای برش واترجت:
کاربرد در صنعت: واترجت می تواند از هر نوع ماده اولیه قطعات با کیفیت و دقیقی را در کمترین زمان ممکن تولید و طراحی کند. لذا کاربردهای آن در صنعت های مختلف بسیار به چشم می آید. به عبارت دیگر می توان گفت امروزه متخصصین برای تولید قطعات بهتر از این نوع برش استفاده می کنند.
کاربرد در مدل سازی: معمولاً از این برش در تولید قطعه های تک و خاص استفاده می کنند. به عنوان مثال کاربرد واترجت در مدل سازی و تولید قطعه هایی از جنس و کیفیت فولاد آلیاژی برای تولید صندلی های چرخدار، پروتز های حرکت، مواد کامپوزیت، ساخت قطعه های ربات و……
کاربرد در هنر و معماری: این برش می تواند طرح های پیچیده و تزیینی را روی سطوح و مواد ایجاد کند. بنابراین افراد برشکار در هنر و معماری برای برش طرح های پیچیده و تزئینی روی موادی مانند سرامیک، شیشه و…. از واترجت استفاده می کنند.
استفاده از دستگاه واترجت برای برش نیاز به رعایت اصول و قوانینی دارد. بنابراین از مهم ترین اصول کار با دستگاه واترجت می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- بهتر است برای موادی که دچار مقاومت پایین هستند، از ریز ساینده های کمتر استفاده شود.
- آب حاصل از برش در مخزن های جداگانه ذخیره می شود. بنابراین افراد می بایستی هنگام انجام عملیات از ریز ساینده ها همراه با آب استفاده نکنند. چرا که سبب مخرب شدن آن می شود. پس مخزن ریز ساینده ها می بایستی جدا باشد.
- میزان فشار، سرعت، دقت و کیفیت برش، انجام سایش و برش و…..، می بایستی بر اساس برنامه های کامپیوتری مدرن و پیشرفته مشخص شود.