نحوه جوشکاری جوش آرگون و انواع آن ها در فلزات
آگوست 14, 2022بررسی برندهای دستگاه CNC
آگوست 29, 2022هدف از نوشتن مقاله بیان مطالبی در مورد خمکاری فلزات و انواع آن ها در برش فلزات، مزایا و نکات خم کاری می باشد. علاوه بر این مطالبی را هم در مورد قالب های خمکاری و روش های مختلف آن ارائه می دهیم. همچنین با پارامتر های مهم در خمکاری سی ان سی و انواع آن بیشتر آشنا می شویم.
خمکاری فلزات چیست؟
امروزه یکی از عملیات و فعالیت های پر کاربرد در صنعت های مختلف، خمکاری ورق های فلزی می باشد. معمولا این عملیات را برای اهداف مختلفی مانند ساختمان سازی، دامداری و کشاورزی، کشتی سازی، کارخانجات، ساخت باکس های فلزی در صنعت های الکترونیکی و….. استفاده می کنند. در این عملیات مکانیکی به ورق های فلزی فشار وارد می شود. در نتیجه فشار وارد شده سبب خم شدن و زاویه دار شدن فلزات می شود. معمولاً برای انجام خمکاری مواد و ورق های فلزی روش های مختلفی وجود دارد که این روش ها با توجه به ضخامت و کیفیت فلزات انتخاب می شوند. از طرف دیگر می توان گفت برخی از فلزات با توجه به جنس و ضخامتی که دارند با استفاده از روش های سرد خمکاری می شوند. همچنین برخی دیگر از آن ها به روش های گرم و حرارت دادن دچار زاویه و خمکاری می شوند.
بررسی ظرفیت خمکاری:
در خمکاری ورق های فلزی هیچ گونه تغییری در ضخامت مواد و فلزات ایجاد نمی شود. اما در برخی موارد ممکن است به دلیل کشش ایجاد شده ورق های فلزی ضخامت شان تغییر کند. خمکاری ورق های فلزی اگر با دقت انجام نشود، ممکن است سبب ترک خوردگی در ورق ها شود و یا ضخامت آن ها را دچار تغییر کند. بنابراین مقدار فشار وارد شده به ورق های فلزی می بایستی به طور دقیق محاسبه و اندازه گیری شود. همچنین شکل خمکاری ورق های فلزی با استفاده از تجهیزات پانچ به صورت دقیق محاسبه و مشخص شود تا از هرگونه اشتباهات جلوگیری شود. مهندسین و تکنسین ها برای خمکاری مواد و ورق های فلزی از پارامترهای مختلفی استفاده می کنند. همچنین هر یک از فلزات با توجه به نوع و ضخامتی که دارند در قالب های مختلفی برای انجام خمکاری و زاویه دار شدن ریخته می شوند. پس قابلیت و کاربرد خمکاری ورق های فلزی را نمی توان نادیده گرفت.
قابلیت دستگاه خمکاری CNC در برش فلزات:
برای خمکاری مواد و فلزات و همچنین برش آن ها از دستگاه های مختلفی استفاده می شود. یکی از پر کاربرد ترین و رایج ترین دستگاه های برش فلزات، دستگاه خمکاری CNC می باشد. در انجام خمکاری مواد و انواع مختلف فلزات ورق های فلزی روی قطعه ای به نام سمبه قرار می گیرند. سپس بر اثر فشار بسیاری که وارد می شود، صفحات سنگین به صورت ثابت نگه داشته می شوند. دستگاه های خمکاری CNC در برش فلزات علاوه بر برش ورق های فلزی، دارای قابلیت و کاربردهای مختلف می باشند. همچنین عملیات دیگری با استفاده از این دستگاه ها انجام می شود. به عنوان مثال یکی از قابلیت های این دستگاه خمکاری در برش مواد و فلزات مختلف، ایجاد سوراخ های متنوع روی آن ها می باشد.
علاوه بر این دستگاه خمکاری CNC برش فلزات می تواند با تغییر پانچ و سمبه ها، طرح های مشبک را به شکل مختلف روی ورق های فلزی ایجاد کند. این دستگاه ها می توانند علاوه بر برش فلزات، سبب ایجاد شکاف در میان آن ها شوند. همچنین به صورت صاف و نواری نیز قابلیت برش مواد و انواع فلزات را دارند. خمکاری برخی از فلزات که برش آن ها با زاویه ای بیش از ۹۰ درجه انجام می شود، نیاز به استفاده از ابزارهای خاص می باشد. در نتیجه این ابزارها قادر به تولید و ایجاد فشار افقی و نیروی بسیار قوی هستند. یکی دیگر از قابلیت های دستگاه خمکاری سی ان سی در برش فلزات، برش مواد و اجسام مختلف فلزی با ضخامت های متنوع می باشد. یعنی هر یک از دستگاه های مختلف خمکاری قابلیت برش فلزات با ضخامت و ارتفاع های متنوع و متفاوت را دارند.
انواع دستگاه های خمکاری در برش فلزات:
روش خمکاری CNC با استفاده از دستگاه های مختلف انجام می شود. اما پر کاربرد ترین و پیشرفته ترین دستگاه های خمکاری در برش فلزات عبارت اند از:
- دستگاه های خمکاری برقی: دستگاه های خمکاری برقی نسبت به دیگر دستگاه های خمکاری در برش فلزات از کاربرد های مفید و موثر تری برخوردار هستند. بنابراین این دستگاه ها از طول ۱ تا ۶ سانتی متر ساخته شده اند. تجهیزات و قطعات استفاده شده در این دستگاه خمکاری عبارت اند از: صفحه های گردان که نیرو و فشار مورد نیاز را از الکتروموتور ها می گیرند، جعبه دنده معکوس کننده و موتور الکتریکی دستگاه، جعبه فرمان که دارای کلید خاموش و روشن می باشد. علاوه بر این در این جعبه کلید هایی برای توقیف تیغه هایی که روی دستگاه برای خمکاری نصب شده اند، وجود دارد که به طور دقیق آن ها را کنترل می کند. تجهیزات و قطعات انتقال نیرو و فشار که نیرو را به قسمت های متحرک دستگاه خمکاری انتقال می دهد.
- دستگاه های خمکاری دستی: این نوع دستگاه برای خمکاری فلزاتی که دارای خم های گوش دار هستند مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این دستگاه دارای فک زیرین و بالایی می باشد که فک زیر روی پایه قرار گرفته است و فک بالایی با کمک پیچ و مهره ها دچار حرکت می شود. این نوع دستگاه خمکاری قابلیت خمکاری مواد و فلزات با ضخامت های سه سانتی متر را دارد. همچنین موادی که کم کربن هستند توسط این دستگاه خمکاری برش داده می شوند.
- دستگاه های خمکاری ساده ستونی: این نوع دستگاه خمکاری دارای دو فک بالا و پایین می باشد که ورق های فلزی مورد نیاز میان این دو فک قرار می گیرند. سپس فک بالا سبب انتقال فشار به فلزات می شود و آن ها را برش می دهد.
قالب های مناسب خم کردن مواد و فلزات:
خمکاری فلزات و انواع آن ها با توجه به قالب های مختلفی انجام می شود. بنابراین قالب های خمکاری مواد و فلزات به دو دسته خمکاری با حرکت مستقیم و خمکاری با حرکت دورانی تقسیم می شوند. به طور کلی از مهم ترین و مناسب ترین قالب های خمکاری مواد و فلزات می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- قالب خم کناره یا L شکل: معمولاً از میان انواع ورق های فلزی از این قالب برای خمکاری نبشی های فلزی استفاده می کنند که نیروی این ورق ها با نیرو و فشار خمکاری یکسان می باشد.
- قالب خم U شکل: مواد و ورق های فلزی را در قالب خمیر یو شکل میتوان به صورتی که لباس های مختلف آنها همکاری شود خم کرد یعنی این براش ها به صورت همزمان خمکاری می شود
- قالب خم V شکل: زمانی که لازم باشد مواد و انواع فلزات به شکل V برش داده و خمکاری شوند، از قالب خم V شکل استفاده می کنند. چرا که این نوع قالب ورق و فلزات را با فرم V شکل خمکاری می کند.
- قالب های خم Z شکل: برای استفاده از قالب های خم Z شکل ورق ها و مواد فلزی را در دو مرحله با استفاده از قالب های ساده خمکاری می کنند. اما در صورتی که تیراژ تولید و ضخامت فلزات بالا باشد، آن ها را طی یک مرحله با استفاده از قالب های خم شکل خمکاری می کنند.
علاوه بر قالب هایی که بیان کردیم، دستگاه خمکاری مواد و فلزات با توجه به انواع مختلفی که دارند، از قالب های متنوع بهره مند می شوند. یعنی فلزات با توجه به جنس، کیفیت و ضخامتی که دارند با استفاده از قالب های خم مناسب و دستگاه های پیشرفته و پر کاربرد خمکاری می شوند.
بررسی بیشتر این عمل:
معمولاً ظرفیت خمکاری فلزات و ورق های فلزی با توجه به میزان کربن موجود در آن ها متفاوت و متغیر می باشد. یعنی هرچه میزان کربن ورق های فلزی و اجسام بیشتر باشد، قابلیت خمکاری آن ها کاهش پیدا می کند و از ظرفیت های مختلفی برای آن ها استفاده می شود.
علاوه بر این می توان گفت رابطه عکس میان میزان کربن و قابلیت خمکاری مواد و اجسام فلزی وجود دارد. خمکاری مواد و اجسام فلزی به روش های سرد و گرم انجام می شود. به عنوان مثال می توان گفت فلزات و ورق هایی که دارای کربن بیشتری هستند، به روش سرد خمکاری می شوند. همچنین مواد و اجسام فلزی که از میزان کربن کمتری برخوردار هستند، به روش گرم خمکاری می شوند. علاوه بر این ورق های فلزی که درصد کربن آن ها ۱/۲ می باشد به روش سرد خمکاری می شوند. در نتیجه می توان گفت با افزایش میزان کربن شکنندگی ورق ها نیز افزایش پیدا می کند.
مزایای خمکاری:
یکی از مهم ترین مزایای خمکاری مواد و فلزات استفاده صحیح از آن ها در صنعت های مختلف می باشد. علاوه بر این افراد می توانند برای فعالیت های مد نظر خود که نیاز به ورق هایی با خمکاری دارند، از دستگاه های پیشرفته خمکاری استفاده کنند.
علاوه بر این یکی دیگر از مهم ترین کاربرد و قابلیت های این روش زاویه دار کردن فلزات و مواد با توجه به نیاز مشتریان می باشد. هزینه انجام خمکاری با توجه به دستگاه خم مشخص می شود. اما قیمت ان مناسب و مقرون به صرفه است. علاوه بر این دیگر مزایای خمکاری ورق های فلزی عبارت اند از:
- سرعت خم کاری فلزات بالا می باشد.
- مواد و اجسام با کیفیت و دقت فراوان خمکاری می شوند.
- مصرف انرژی در همکاری مواد و اجسام فلزی بسیار پایین می باشد.