اجزای تشکیل دهنده دستگاه برش واترجت
ژوئن 26, 2022نکاتی درباره خرید دستگاه برش CNC لیزر
جولای 23, 2022اجزای تشکیل دهنده دستگاه برش CNC پلاسما
برش CNC پلاسما چیست؟
برش CNC پلاسما یکی از برترین و مناسب ترین روش ها جهت برش صفحات نازک و ضخیم به شمار می رود. به همین منظور می توان گفت بر اثر ذوب و تبخیر مواد و فلزات پایه، برش پلاسما به عمل می آید. علاوه بر این، برای انتقال انرژی مورد نیاز قطعات کار در برشکاری از برش پلاسما استفاده می کنند. مخروطی بسیار داغ توسط تورچ پلاسما تولید می شود که در خط مستقیم برش مواد و فلزات متمرکز می شود. بنابراین وجود آن برای برش صفحات خمیده و زاویه دار و سنگین ضروری و لازم است.
عملکرد این دستگاه:
این روش برش و دستگاه های انجام این برش از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند. همچنین مصرف نیروی الکتریکی و هزینه تامین گاز در این نوع برش مقرون به صرفه و کم می باشد. لذا انجام برش پلاسما سی ان سی روی انواع مختلف فلزات رسانا، فولادهای ضد زنگ، آلومینیوم، فولاد نرم و….. امکان پذیر است. علاوه بر این می توان گفت انجام این برش روی فلزات غیر آهنی نیز امکان پذیر است و حداکثر عمق برش فلزات غیر آهنی ۱ اینچ می باشد.
در این نوع برش یون ها با قطعه کار برخورد و گرمای بسیاری را تولید می کنند. محل برخورد قطعات دچار ذوب می شود. به عبارت دیگر، با تولید گرمای بسیار در اثر برخورد قطعه های کار و یون ها، مواد از سطح مذاب به طور خودکار جدا می شوند. همچنین با ذوب شدن قطعه ها، اپراتورها و برش کاران می توانند طرح مد نظر افراد ( چه طرح های پیچیده و چه طرح های ساده ) را روی سطح مواد و فلزات اعمال و اجرا کنند. پس این نوع برش علاوه بر سرعت عمل بسیار بالایی که دارد، دارای مزایا و قابلیت های متفاوت می باشد. لذا برای آشنایی بیشتر در ادامه مزایا و کاربرد های هر یک از اجزای تشکیل دهنده دستگاه برش پلاسما سی ان سی را بیان می کنیم.
اجزا و قطعات تشکیل دهنده دستگاه برش CNC پلاسما :
دستگاه های برش CNC پلاسما برای داشتن بهترین عملکرد و کیفیت از اجزا و قطعات مختلفی تشکیل شده اند. بنابراین یک دستگاه برش پلاسما شامل اجزا و قطعات زیر می باشد:
- قسمت مکانیکی شامل شاسی ها، چرخ دنده، تسمه، بال اسکرو، سر موتور ها، واگن سیستم روغن کاری و غیره می باشد.
- واحد کنترل که شامل کنترل هوشمند و مرکزی نرم افزارهای ارتباط دهنده می باشد.
- برق قدرت که شامل فیوز های محافظ، تابلو برق، کنتاکتور، انرژی گارد و….. است.
- موتور های حرکتی دستگاه برش سی ان سی
- سیستم حرکتی دستگاه برش پلاسما سی ان سی
- دنده شانه
- تسمه
- ریل و واگن
مهم ترین قطعه و اجزای دستگاه برش پلاسما، شاسی های آن می باشد که شاسی ها در دو نوع چدن و فولاد طراحی و تولید شده اند. دیگر اجزا و قطعات دستگاه برش روی بدنه آن قرار می گیرند. برای آشنایی بیشتر با شاسی های چدن و فولاد قابلیت های آن ها را بیان می کنیم:
شاسی های چدن: شاسی های چدن دارای هزینه پایین و مقرون به صرفه هستند. اما یکی از نکات بسیار مهم برای انتخاب این نوع شاسی ها اصول و قوانین جوشکاری آن ها می باشد. به عبارت دیگر افراد می بایستی از جوش مناسب برای این شاسی ها استفاده کنند. سپس با انجام تنش زدایی طرح مد نظر مشتریان را روی سطوح و مواد برش دهند.
شاسی های فولاد: این نوع شاسی ها از خاصیت جذب و ارتشاعات بسیار بالایی برخوردار هستند. همچنین می توان گفت این فرآیند با توجه به مرحله و فرایند ریخته گری انجام می شود. پس از مرحله ریخته گری سازه چدنی را روی مرحله خواب شاسی ها می گذارند و در نهایت برشکاری و پیاده کردن طرح مد نظر افراد انجام می شود.
مزایای برش CNC پلاسما :
همان طور که در مطالب بالا بیان کردیم، برش پلاسما روی انواع مواد و فلزات رسانا و مواد غیر آهنی جام می شود. به همین منظور امروزه در صنعت های مختلف برای رفع مشکل دقت دستگاه های هوا برش، از برش پلاسما سی ان سی استفاده می کنند. یکی از مهم ترین و پرطرفدارترین مزایای برش CNC پلاسما عدم نیاز به مهارت اپراتورها در این روش برش می باشد. به عبارت دیگر اپراتورها برای انجام این نوع برش نیاز به مهارت خاصی ندارند. اما می بایستی بر اساس اصول و قوانین برشکاری و جوشکاری عمل کنند. چرا که طرح پیچیده و ساده را با کیفیت و جذابیت بهتری می توانند روی سطح مواد و فلزات اجرا کنند.
معمولاً انتخاب سرعت پیشروی نامناسب می تواند سبب اکسید شدن قطعات و مواد شود. اما این مشکل در روش برش پلاسما سی ان سی وجود ندارد. یعنی انتخاب سرعت پیشروی نامناسب در برش پلاسما سی ان سی تاثیر کمتری در اکسید شدن قطعات و مواد دارد که این مورد هم یکی از دیگر مزایای این نوع برش می باشد. کیفیت و مرغوبیت لبه های مواد و فلزات یکی از مهم ترین و اصلی ترین مزیت های این نوع پرش به شمار می رود. چرا که این مورد می تواند سبب به دست آوردن دیوارهای براق با کیفیت بسیار بالا شود.
سایر مزایای آن:
امروزه صنعت های مختلف از این نوع برش برای پیاده کردن طرح های پیچیده و ساده مشتریان بهره مند می شوند. چرا که استارت لحظه ای برش پلاسما نیاز به هیچ گونه پیش گرما ندارد. بنابراین سبب افزایش سرعت و انجام روش برش کاری می شود. علاوه بر این، وجود سیگنال در دستگاه برش CNC پلاسما نیز سبب استقبال تولید کنندگان و مصرف کنندگان شده است. چرا که هنگام نامناسب بودن فشار گاز برای انجام برش، سیگنال موجود به کاربر و اپراتور هشدار می دهد. سپس آن ها می توانند نرم افزار و اجزای تشکیل دهنده دستگاه را کنترل کنند تا مشکلشان برطرف شود.
معایب برش CNC پلاسما:
اگرچه این نوع برش دارای مزایا و قابلیت های بسیار می باشد. اما در کنار مزایایی که دارد، دارای معایبی نیز است. بنابراین از معایب برش پلاسما می توانیم موارد زیر اشاره کنیم:
- این نوع برش برای برشکاری برخی از فولاد ها مناسب و ایده آل نمی باشد.
- به دلیل مشکلات حرارتی و دمای بسیار بالایی که روی نازل ها وجود دارد، در صنعت های مختلف، برش پلاسما به کمک آب وارد آن ها شد.
- عمق برش در این روش برش کاری محدودیت دارد.
- برش پلاسما سی ان سی بسیار پرهزینه و گران قیمت می باشد. همچنین مصرف برق در این روش برشکاری بالا است.
- در این روش برش به دلیل گازهای واکنشی که زیر آب وجود دارد، آب سیستم به طور مستمر و دائم در جریان است که از انفجار و خطرات ناگهانی جلوگیری کند همچنین جریان داشتن آب سبب آزاد شدن گازهای واکنشی نیز می شود.
فرایند انجام برش کاری در دستگاه برش CNC پلاسما:
نوعی گاز خنثی با سرعت بسیار بالا از نازل ها خارج می شود. سپس میان سطح برش، گاز و الکترود نوعی قوس الکتریکی ایجاد می شود که گاز را به پلاسما تبدیل می کند. معمولاً پلاسما سبب بالا رفتن دمای مواد فلزی برای رسیدن به نقطه ذوب می شود. به همین منظور پیوستگی فلز و مواد از بین می رود و روش برش انجام و اجرا می شود.
پلاسما توسط جریان گاز پر فشار از منازل خارج می شود و در معرض مواد و قطعه های برش قرار می گیرد. علاوه بر این پلاسما سبب بسته شدن مدار الکترود و قطعات مورد نظر می شود. سپس با کنترل جریان جوشکاری و انتقال گرمای لازم جهت ذوب، قطعه کار را برش می دهد و طرح مورد نظر مشتریان را روی آن اجرا می کند.
کاربرد دستگاه های برش CNC پلاسما :
معمولاً دستگاه برش پلاسما برای برشکاری فلزات سبک و سنگین و صفحات نازک و ضخیم مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین می توان گفت از دستگاه برش پلاسما در صنعت شیمیایی و ساختمان سازی نیز استفاده می کنند. علاوه بر این، استفاده از این نوع دستگاه های برش در صنعت های اتومبیل سازی، تعمیر و نگهداری و دیگر صنعت ها از مهم ترین کاربردهای آن ها به شمار می رود.
در چند دهه اخیر دستگاه های برش پلاسما CNC گسترش بسیاری داشته اند و تولید آن ها نسبت به قبل دو چندان شده است. اما به دلیل سرعت کند و قیمت بالایی که دارند، از آن ها برای تکرار الگوی برش استفاده می کنند. از طرف دیگر این نوع دستگاه ها به مراحل انجام تکرار برش اختصاص یافته اند.
دلیل پرکاربرد بودن این دستگاه:
یکی از دلایل پر کاربرد بودن دستگاه های برش CNC پلاسما در صنعت های مختلف، انعطاف پذیری بسیار آن ها می باشد. به عبارت دیگر منعطف بودن این دستگاه ها سبب استفاده گسترده از آن ها شده است. کارکرد این دستگاه ها نیز به گونه ای است که علاوه بر برش رسانای فلزات الکتریکی، از گاز رسانا برای انتقال انرژی از منبع برق به قطعه برش خورده استفاده می کند.
دیگر کاربرد ها و خصوصیات دستگاه برش پلاسما CNC عبارت اند از: ورودی حرارت متوسط، برش با سرعت بالا، برش های کم کیفیت تا با کیفیت، سطح صاف لبه های قطعات کار، برخورداری از سطوح عالی برای جوشکاری، ضخامت صفحه های دستگاه برش پلاسما از ۳۲/۱ اینچ تا ۶ اینچ و……
پس افراد برای انجام برشکاری و اجرای طرح های ساده و پیچیده خود می توانند از دستگاه های برش پلاسما CNC بهره مند شوند. چرا که قابلیت و کاربردهای مختلف و همچنین سرعت عمل این دستگاه بالا است و طرح برش را با کیفیت بسیاری انجام می دهد.